Benieuwd wie jouw ouders zijn? Doe een DNA test!

cultureIn Nederland zijn genoeg mensen die niet weten wie hun echte ouders zijn. Vaak gaat het dan om mensen die op jonge leeftijd geadopteerd zijn. In de beginjaren maken geadopteerde kinderen zich vaak nergens druk om. Hun leven is een stuk beter dan ze gewend zijn en ze krijgen veel liefde. Op latere leeftijd kan een geadopteerd kind toch benieuwd zijn wie zijn/haar ouders eigenlijk zijn. De beste manier om hier achter te komen is op onderzoek uitgaan. Het kan echter ook zijn dat één van de twee ouders niets te maken wilde hebben met het kind en op de vlucht is geslagen. In beide gevallen moet je het eerst vaak alleen maar doen met namen. Indien jij volledig in de materie duikt, komt er vast en zeker iemand boven water. Heb jij een aantal aanknopingspunten gevonden? Dan kun je overgaan tot een DNA test om er zeker van te zijn dat het echt om jouw ouder(s) gaat.

Hoe doe je zo’n DNA test?

Veel mensen denken bij een DNA test dat het nodig is om naar een huisarts of ziekenhuis te gaan. Dit behoort inderdaad tot de mogelijkheden. Medewerkers van een ziekenhuis en een huisartsenpraktijk zijn namelijk bevoegd om een DNA test af te nemen. Wil jij de test echter liever geheim houden? Dan is dit natuurlijk geen optie. Stel je voor dat je een bekende tegen het lijf loopt. In dat geval is het niet langer geheim te houden. Gelukkig kun je tegenwoordig ook zelf een DNA test afnemen. Hoe? Door er eentje op internet te bestellen. Er zijn vandaag de dag talloze aanbieders van DNA tests. Kijk voordat je bestelt altijd wel even naar de DNA test afkomst ervaring van anderen. Niet alle tests zijn even goed en betrouwbaar. En jij wilt natuurlijk alleen een test die betrouwbaar is en jou uitsluitsel geeft.

Zorgverzekering 18 jaar

Een DNA test hoef jij niet alleen te doen om de herkomst te bepalen. Zo’n test kan ook uitwijzen of een ziekte die jij hebt bijvoorbeeld erfelijk is. Moet jij zo’n test doen en ben je 18 jaar? Dan worden de kosten voor een DNA test vergoed door de zorgverzekeraar. Vaak zit dit in het basispakket, maar kijk hier wel goed naar wanneer jij een zorgverzekering vanaf 18 jaar afsluit. DNA testen om verwantschappen te achterhalen worden niet vergoed door een zorgverzekeraar.

5 Comments

 1. I. V. says:

  Ik wil jullie graag iets vragen. Recentelijk heb ik een DNA-test af laten nemen. Durfde niet naar de huisarts, want was bang er iemand te treffen die ik ken. Dus heb de test via internet besteld. Nu vraag ik me af of het mogelijk is dat ik de kosten vergoed krijg via mijn zorgverzekeraar. Of is dit alleen maar het geval wanneer je naar de huisarts gaat? Of wordt het zelfs dan ook niet vergoed?

 2. A.M. says:

  Er wordt steeds vaker gehamerd op een DNA-test om te achterhalen wie je ouders zijn. Toch zijn er ook genoeg mensen die helemaal niet willen weten wie hun ouders zijn, waar ik er eentje van ben. Stop daarom toch eens met het maken van reclame van DNA-tests. Als iemand zo’n test wil doen, gaat hij wel naar de huisarts!

 3. Paula Overmars says:

  Ik heb laatst een DNA-test via het internet besteld, maar was niet echt te spreken over het resultaat. Het leverde mij namelijk niets op. Besloot daarop om toch maar langs de huisarts te gaan voor het afnemen van zo’n test en dit wierp wel zijn vruchten af. Ik heb dan ook sterk mijn twijfels of de DNA-testen op het internet wel werken…

 4. Ivar van Dintel says:

  Laatst een onderzoek gedaan dat gerelateerd was aan DNA-tests. Voornamelijk een vergelijking gemaakt tussen de verschillende tests die je zelf kunt doen. Uiteraard ook een poging genomen om zelf zo’n test te doen. En ik vond het verbazingwekkend makkelijk. Had gedacht dat het lastiger was. Iedereen kan het dan ook prima zelf doen. Enige nadeel is dat de resultaten niet altijd even betrouwbaar zijn

 5. Ralph Boom says:

  Laatst voor het eerste een DNA test besteld op het internet. Stelde me er niet te veel van voor, maar was bijzonder verrast door het gemak. Je krijgt alles toegestuurd en ook wordt alles stap voor stap uitgelegd. Hierdoor is het een makkie om de test zelf te doen. Ik was ook blij verrast met het resultaat, want de test had inderdaad het gewenste effect!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *